Sunt og godt med Kigok

Kunnskapssenteret i Gildeskål (Kigok) står bak prosjektet «sprelsk mat på alle fat». Med seg har de det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Hvorfor? For å inspirere barn og unge til å spise og lage mer sjømat!

10.12.202011:46 Irene Granberg

- Fiskesprell viser hvor enkelt og godt det er med fiskemat! Som igjen kan inspirere barn og unge til å velge sunt, smiler prosjektleder Isabel Bergseter Hansen (36).
Ny Næring var med da instruktørene viste hvordan man lager de deiligste retter.

 

Gi kunnskap til de minste
Det luktet ekstra godt i kulturhuset i Glomfjord da instruktørene Hilbjørg Knutli (58) og Henning Gjestang Johansen (45) i «Fiskesprell» var leid inn av Kigok. Til stede var elever ved barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Meløy videregående skole, og elever ved voksenopplæring for fremmedspråkopplæring. Elevene skal dagen etter lage mat med de eldste barnehagebarna i Glomfjord.

- Nå kan fremtidige barne- og ungdomsarbeidere ta i bruk kunnskapen og vise barn hvordan man kan lage god fiskemat, sier Isabel.

 

Trenger mer fisk i kostholdet
En nasjonal kostholdsundersøkelse viste at nordmenn spiser for lite fisk. Dette var starten på Fiskesprell, som har samarbeidspartnere som Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet. Hilbjørg, med bachelor i ernæring, har vært med siden begynnelsen i 2007. Sammen med kollega Henning, som kan skilte med solid kokke-erfaring, reiser hun Nordland rundt.
- Det er viktig å starte med gode vaner fra man er barn. Vi viser hvordan man enkelt kan leve sunnere. I fisk finnes mange næringsstoffer man ikke finner i andre matvarer, sier Hilbjørg.
Lærer Britt Brun Bottolfsen (63) ved den videregående skolen roser arrangørene for å holde kurs som er i tråd med læreplanmålene.
- Elevene får praktisert mange gode retter og får lære om fin og næringsrik mat som er lett å lage. De får i tillegg enkle og gode oppskrifter fra Fiskesprell. Det er et kjempebra prosjekt! sier hun.

 

Tidsriktig med sunt kosthold
Fiskesprell kurser altså kommende barne- og ungdomsarbeidere, barnehager og ansatte i skolefritidsordningen, i tillegg til lærerstudenter og kantineansatte i videregående skoler.
- De første årene legges lista for resten av livet. Derfor er det viktig at voksne og ellers de som jobber med barn fronter et godt kosthold fra starten. Blir man vant med å spise fisk, blir det enklere å velge sunt senere i livet, smiler Henning, som ser en positiv utvikling i samfunnet, med fokus på sunn mat.
- Det begynner å bli mer moderne og tidsriktig med et godt kosthold, det lønner seg for helsen å velge kosthold basert på grønnsaker og fisk, avslutter Henning.

Tekst: Irene Granberg

Tor Oscar Lillevold
Også disse kursdeltakerne fra voksenopplæringen for fremmedspråkopplæring i Meløy, lærte om hvordan man får tak i råvarer, og hvordan lage lage sunne og gode fiskeretter. , click to open in lightbox
Isabel B Hansen
Den erfarne kokken Henning Gjestang Johansen (45) arbeider i det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Først har han vist elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Meløy videregående skole prosessene i matlaging. Så gir de sammen kunnskapen videre til barnehagebarn fra Glomfjord, som deltar med liv og lyst., click to open in lightbox
Isabel B Hansen
Den erfarne kokken Henning Gjestang Johansen (45) arbeider i det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Først har han vist elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Meløy videregående skole prosessene i matlaging. Så gir de sammen kunnskapen videre til barnehagebarn fra Glomfjord, som deltar med liv og lyst., click to open in lightbox
Isabel B Hansen
Den erfarne kokken Henning Gjestang Johansen (45) arbeider i det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Først har han vist elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Meløy videregående skole prosessene i matlaging. Så gir de sammen kunnskapen videre til barnehagebarn fra Glomfjord, som deltar med liv og lyst., click to open in lightbox
Isabel B Hansen
Den erfarne kokken Henning Gjestang Johansen (45) arbeider i det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Først har han vist elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Meløy videregående skole prosessene i matlaging. Så gir de sammen kunnskapen videre til barnehagebarn fra Glomfjord, som deltar med liv og lyst., click to open in lightbox
Tor Oscar Lillevold
Younghwa Jo (34) fra Sør-Korea fikk inspirasjon til nye retter og mener det er viktig for barna å lære at fisk er sunt og godt. Mens Sandra Amalie Bergli-Strand (18) gleder seg til å bruke kunnskapen til å inspirere barna til å spise mer fisk. , click to open in lightbox