Tore-tanker etter 7

- At vi har klart å lage et produkt som havbruksnæringa er fornøyd med, slik at vi nå har store og langsiktige avtaler med dem! svarer han som nå er ferdig etter 7 år.

30.09.202012:12 Edmund Ulsnæs

Ny Næring besøker innholdsrike Gildeskål Marine Center på Inndyr med vårt spørsmål. Her samarbeider flere aktører seg stadig sterkere, og vårt intervjuobjekt er sentral. Etter 7 år i viktig lederjobb skal han over i ny viktig lederjobb. Men da trenger han faktisk bare å bare bytte kontor, her i samme bygget og i samme fellesskapet. Tore Laugsand.
- Jeg nærmer meg tross alt de 60, og er både glad og takknemlig for den muligheten jeg nå får. Næringsutvikling er noe som alltid har ligget mitt hjerte nært, så skulle jeg først tenke på å bytte jobb, så skjønte jeg at tidspunktet var kommet da denne stillingen dukket opp lokalt, sier han.

Havbruk stor og stabil
Dette kommer vi tilbake til. Vårt innledende spørsmål var hva han var mest fornøyd med. Altså gjennom sine ganske nøyaktig 7 år som daglig leder for Kigok, Kunnskapssenteret i Gildeskål. Tore trekker fram flere ting laget har prestert, men altså havbruk:
- Oppdraget vårt der vi profilerer havbruk, der vi gjennom en rekke tiltak hjelper med å rekruttere elever til akvakultur på Inndyr, og der vi hjelper å gjøre sjømat kjent. Der har vi ‘pisket og plaget’ både private og offentlige instanser slik at vi nå har en stabil og god finansiering i samarbeid med havbruksaktørene. Dette er jeg spesielt godt fornøyd med.
- De siste årene har vi øket omsetningen vår fra under 5 til over 8 millioner kroner, bemanningen vår er øket jevnt, og antall lærlinger vi formidler er øket fra 45 til rundt 100 hvert år. Så, all ære til kollegene mine her i Kigok!

    Senest i fjor utvidet vi det med 10 kontorer, og Gildeskål Marine Center er blitt akkurat                                         den paraplyen og den suksessen vi ønsket oss!
                                                        Tore LaugsandFår det til med folk
- Og hva med ditt eget bidrag?
- Det var gjort et veldig bra grunnarbeid i årene før jeg kom til bedriften. Men, jeg liker å tro at jeg er en person som får det til med folk, og at jeg er en som tar tak i ting og får dem gjennomført. Enda mer kunne nok vært utrettet, men på ganske mange ting har vi nådd målene våre.
Tore er raus med god-ordene både til styreleder Randi B. Bøkestad (f. 1986) og sin egen stab. I tillegg til store oppdrag for havbruksnæringa i Nordland har Kigok både eget studiesenter for etterutdanning og karriereveiledning, og et meget aktivt opplæringskontor. Og, en stor kursaktivitet i tillegg til ledelse av nye prosjekter – gjerne innen næringsutvikling.
- Spesielt artig er det at vi under strategisamling med de ansatte i 2016, ønsket oss et kontorfellesskap i det gamle Sjøfossen-bygget på Øya. Og her sitter vi, i det samme bygget, som vi kjøpte i 2017! Senest i fjor utvidet vi det med 10 kontorer, og Gildeskål Marine Center er blitt akkurat den paraplyen og den suksessen vi ønsket oss.

                        Jeg liker å tro at jeg er en person som får det til med folk, og at jeg er en                                           som tar tak i ting og får dem gjennomført.
                                                        Tore LaugsandTores drøm er: ???
Og i det samme GMC holder også hans nye arbeidsgiver til. Om noen få høst-dager flytter han dermed sine penner og papirer noen meter bortover i gangen, og inn på kontoret der den venter, jobben som Sjøfossen Næringsutviklings nye daglige leder.
- Nå som selskapet eies 100 prosent av Gildeskål kommune, har styreleder Steinar Pettersen og de andre satt seg tydelige mål. Over 30 nye arbeidsplasser i løpet av en fireårsperiode er det foreløpige målet, bekrefter Tore.
- Slik som mange reiser mellom jobb og bosted i ulike kommuner i dag, må vi være åpne på hvor arbeidsplassene skal ligge. Selvsagt blir det feil å bare skape arbeidsplasser til folk som skatter til en annen kommune, men jeg mener kommuner som Gildeskål, Rødøy og Meløy bør jobbe sammen om mye.
- Hva er drømmeetableringen din?
- Dét måtte være at den neste fôrfabrikken til Mowi eller noen andre blir bygget i Gildeskål! Noe slikt vil bety mye mer enn 30 arbeidsplasser – en bra drøm! Dette kan man ikke bruke masse tid på i det daglige, men dersom muligheten skulle dukke opp, er det viktig at vi har grunnarbeidet på plass, sånn at det bare er schmock, schmock – på plass!
Tore er SNU-leder fra 5. oktober. Samme dag har Mathis Larsen (40) avløst ham som daglig leder i Kigok.

Edmund Ulsnæs
, click to open in lightbox
Edmund Ulsnæs
- Jeg liker å tro at jeg er en som får det til med folk, og som får tingene gjennomført, smiler Tore Laugsand – her avbildet i Gildeskål Marine Center og hyppig i telefonen som daglig leder for Kigok., click to open in lightbox