Prosjektet startet tirsdag med besøk hos aktører i det lokale næringslivet i Rødøy, som driver innen havbruk og fiske. Under besøkene første dagen fikk elevene med seg råstoff for videre bruk på onsdag. En dag som i sin helhet ble viet bruk av råstoffet i matlaging.
Smolt, laks og reker.
Ett av besøkene på tirsdag gikk til Helgeland Smolt AS sitt anlegg i Reppen i Rødøy. Her fikk elevene sett hvordan det hele starter med egg som til slutt ender som ferdig smolt. Vegen fra egg til smolt er en møysommelig prosess, hvor smolten gjennomgår flere forskjellige utviklingsstadier. Elevene fikk blant annet være med på å ta blodprøver av smolten, for å sjekke ut om den var klar for videre liv i sjøen. De viste stor interesse, og syntes prøvetakingen var både lærerik og spennende.
Elevene var oppdelt i grupper som, som foruten besøket i Reppen, også innebar besøk hos oppdrettselskapet Mowi og hos rekefisker Bjørnar Sjåvik. Jamie Harbron, som går i 9. klasse ved Øresvik skole, var svært fornøyd ned opplegget.
- Det var spennende å se hvordan systemet fungerer. Som for eksempel hvordan en skal ta blodprøver av smolten og å se hvilke forskjellige prosesser fisken gjennomgår. Jeg har faktisk tanker om å gå Aquakultur når jeg skal inn i videregående skole, sa Jamie da vi møtte han.
"Fra hav til gaffel"
Onsdag var det tid for å ta råvarene i bruk og lage deilig sjømat sammen med to profesjonelle kokker. Kristoffer Myrvoll fra Nygårdsjøen i Gildeskål og Rune Irgens fra Bodø, begge kokker hos LystPå i Bodø. Kristoffer har vunnet NNM for lærlinger, og vært i finalen i Norgescup for lærlinger. Kristoffer er i tillegg vinner av Arktisk kokk i 2019. Sammen med elevene tilberedte de to spennende retter. Bakt skrei, gulrotpurè, bacon, hvitvinsaus og dillolje og speket og røkt laks med sherryvinaigrette, granateple, pinjekjerne og pepperotrømme. Ikke noen enkle retter, men du verden, de smakte himmelsk.
- Jeg synes det er flott å kunne bidra i rekrutteringen til fiske- og havbruksyrkene. Og kanskje også bidra til at noen velger kokkeyrket. Det er dessuten fint at det også blir satset på rekruttering ute i distriktene og ikke bare i byene, var Kristoffers kommentar.
Rekruttering
Det er Kigok fra Inndyr i Gildeskål som står bak dette arrangementet. Kigok er et ressurssenter innen opplæring, utvikling og prosjektarbeid. Primært for marine sektor.
Leder for prosjektet, Isabel B. Hansen, sier at dette er en bevist satsing på å markedsføre fiskeri og havbruk i Rødøy.
- Vi ønsker å gi elevene innblikk i fiskeri- og havbruksnæringa i Rødøy, og bli kjent med arbeidshverdagen, og bidra til at ungdommene ser på utdanning innen akvakultur og fiske og fangst som spennende og aktuelt. Dette er et ledd i vårt rekrutteringsarbeid til fiskeri og havbruk. Jeg håper jo at noen av elevene søker utdanning innen yrket via utdanning på Inndyr. Elevene her i Rødøy er kjempeengasjert. De fleste synes det har vært spennende og lærerikt. Noen har til og med spurt etter sommerjobb, både hos Helgeland Smolt AS, Mowi og Bjørnar Sjåvik, så rekrutteringa er absolutt i gang. I tillegg får vi jo presentert kokkeyrket for elevene også, sier en fornøyd prosjektleder fra Kigok, Isabel B. Hansen.
Tekst og foto: Yngve Brox Guldbjørnsen, Kulingen