Maskinførerkurs M1-M6

Hvem trenger det?

Alle som skal føre anleggsmaskin i Norge må ha gyldig kompetansebevis for maskintypen de skal benytte. For å føre en anleggsmaskin må man ha gjennomgått sertifisert sikkerhetsopplæring på den enkelte maskintype. Teoridelen er felles for alle maskintyper, mens den praktiske delen gjennomføres pr. maskintype. Vår opplæring omfatter maskintypene M1 – M6.

Hva er en anleggsmaskin?

En anleggsmaskin (ofte omtalt som masseforflytningsmaskin) er en motordrevet maskin som er konstruert for å løfte eller transportere masse (jord, sand, stein osv). En anleggsmaskin er f.eks. hjullaster, veihøvel, gravemaskin, doser eller dumper.

Hvem krever gjennomført maskinførerkurs?

Forskrift om utførelse av arbeid gjelder all bruk av arbeidsutstyr. Forskriften retter seg mot alle som skal utføre arbeid med utstyret. Det er arbeidsgivers ansvar å påse at arbeidstaker får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig for arbeidet som skal utføres. Hele forskriften kan leses på lovdata.

Hvem kan ta kurset?

For å kunne føre anleggsmaskin på egen hånd må man være fylt 18 år, men opplæringen kan starte ved fylte 17 år. Kompetansebeviset utstedes da ved fylte 18 år.

Krav til forkunnskaper?

Det stilles ingen krav til forkunnskaper for å gjennomføre kurset/opplæringen. Du trenger heller ikke å ha sertifikat for personbil.

Hva gjennomgås på maskinførerkurset?

Følgende gjennomgås:

  • Grunnleggende HMS (modul 1.1).
  • Innledning og informasjon.
  • Maskintyper og bruksområder.
  • Konstruksjon og virkemåte.
  • Sikkerhet og ulykker.
  • Geoteknikk og stabilitet.

Etter endt teoridel må man gjennomføre en teoretisk-praktisk opplæring (modul 3) i bruken av hver enkelt maskintype. Når opplæring i bruk er ferdig, skal eleven gjennomføre 32 timer med praktisk opplæring (modul 4) på hver aktuell maskintype. Den praktiske opplæringen kan også foregå i arbeidstakers bedrift, gjennom godkjent fadderavtale.

Hvor lenge varer sertifikatet?

Sertifikatet varer per definisjon evig. Dog er man selv pliktig å vurdere om man er skikket til å føre maskinen. Dersom det eksempelvis er lang tid siden man sist kjørte anleggsmaskin, bør man vurdere å gjennomføre ny opplæring.

Holder dere kurs på forespørsel?

Det er ikke alltid de oppsatte kursdatoene passer for alle. Vi er fleksible og stiller opp dersom noen trenger kurs eller oppkjøring på kort varsel. Ta kontakt, så finner vi en løsning.

Holder dere bedriftsinterne kurs?

Vi holder også bedriftsinterne kurs. Ta kontakt for tilbud og informasjon.

-->