Sjømatkalas

Sammendrag

For å stimulere, inspirere og motivere til økt sjømatkonsum blant ungdom arrangerer Kigok sjømatkurs for elever på VG1 ved videregående skolen på Inndyr. Elevene vil lære å tilberede sunne, gode, enkle og raske sjømatretter som passer godt til hybellivet. Prosjektet arrangeres i tilknytning til faget naturbasert produksjon og blir kyndig veiledet av profesjonell kokk.

Bakgrunn

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk to til tre ganger i uka, og bruker fisk til pålegg. I nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (Helsedirektoratet, nov. 2018) kommer det fram at inntaket av fisk er lavere enn ønsket, og spesielt lavt blant barn og unge. De har et mål om å øke inntaket med 20% innen 2021. Helsedirektoratets «Utvikling av norsk kosthold» (nov. 2019), viser at forbruket av sjømat ikke har gått opp, og jobben med å øke inntaket med 20% virker krevende. Dårlig kosthold er en av samfunnets store helseutfordringer, og den yngre delen av befolkningen kan gå glipp av viktige helsefordeler. Positive matopplevelser med fisk og aktiv deltakelse i matlagingen kan legge grunnlag for gode kostholdsvaner og god helse resten av livet.

Kigok ønsker å legge til rette for at ungdom i videregående skole skal oppdage at sjømat er godt og enkelt samt at sjømat kan tilberedes på mange måter utover de tradisjonelle måtene de fleste av oss er oppvokst med, som kokt fisk og potet – som også er godt. Samtidig ønsker vi å bidra til økt trivsel for hybelboere ved å legge til rette for matlaging som en fellesaktivitet. I prosjektet bruker vi kosthold og sjømat som pedagogisk tema. Gjennom prosjektet ønsker vi også å fremme disse bærekraft målene:

Mål nr. 3: God helse – som innebærer blant annet å spise sunn mat, og relasjonsbygging mellom mennesker igjennom samarbeid og å samles under måltid.

Mål nr. 12: Ansvarlig forbruk og produksjon – som innebærer blant annet å lage god mat med lokale råvarer og unngå matsvinn med tanke på å forberede mengde og hvordan utnytte maten slik at flere kan få glede av den.


SFO-elever fra Inndyr skole gleder seg til et godt fiskemåltid.
-->