Sprelsk mat på alle fat

Sammendrag

Kigok arrangerer sjømatprosjekt for elever ved barne- og ungdomsarbeiderfag fra videregående skoler i Salten. Elevene skal først få opplæring av Fiskesprellinstruktører før de skal holde et motiverende Fiskesprellkurs for noen av de eldste barnehagebarna i lokalområdet. Tidligere er dette arrangert i Fauske og Meløy.

Bakgrunn

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Man ønsker å legge til rette for at barn og unge skal få oppdage at sjømat er godt gjennom økt og god informasjon og motivasjon. I tillegg skal programmet sette fokus på sjømat som pedagogisk tema og kosthold generelt.

Regjeringen ønsker å styrke det forebyggende helsearbeidet og stimulere til et sunnere kosthold. En vridning av kostholdet mot fisk kan gi stor helsemessig effekt for den yngre delen av befolkningen.

Undersøkelser viser at barn og unge spiser mindre fisk enn det det helsemyndighetene anbefaler og kan gå glipp av viktige helsefordeler. Et usunt kosthold er en av de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, både i Norge og i resten av verden. Positive matopplevelser med fisk og aktiv deltakelse i matlagingen i oppveksten kan legge grunnlaget for gode kostholdsvaner og spisemønstre senere i livet.

Helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen påpeker er blant annet at det 2 av 5 ganger bør serveres fiskeretter, og det bør varieres mellom mager og fet fisk. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å vise sjømatretter som vi vet at mange barn og unge liker, og at de er enkle og gøy å lage, og ikke minst- gode å spise.

-->